Waar zijn tentstokken van gemaakt?

Naast het materiaal van de buitentent (het tentdoek) is ook het materiaal van de tentstokken van belang. De tentstokken moeten licht van gewicht zijn, liefst zo licht mogelijk. Maar ook voldoende sterk om bijvoorbeeld zware windstoten te weerstaan.


Aluminium tentstokken

dac-tentstokken

De meeste lichtgewicht tenten worden geleverd met aluminium tentstokken. Aluminium heeft als groot voordeel dat het een licht materiaal is, een goede gewicht/sterkte verhouding heeft én aluminium is redelijk flexibel. Tentstokken bewegen makkelijk mee, en als de krachten uiteindelijk toch te groot worden, dan zal een aluminium tentstok krom buigen. Pas in extreme buiging zal aluminium breken.

Dikte aluminium tentstokken

Aluminium tentstokken zijn leverbaar in verschillende diktes. Doorgaans zie je bij lichtgewicht tenten stokdiktes variërend van ongeveer 7 tot 13 millimeter. En soms zie je een combinatie van verschillende diktes in één tent of zelfs in één tentstok, omdat niet ieder deel van de tent(stok) eenzelfde belasting te verduren krijgt.

En voor de dikte geldt: dikker = sterker = zwaarder.

Aluminium Pressfit

De term Pressfit kun je ook regelmatig tegenkomen als het gaat om aluminium tentstokken.

DAC Pressfit

Pressfit houdt in dat er verbindingsbuisjes in het uiteinde van de tentstok worden geklemd, zodat de tentstokken met elkaar verbonden kunnen worden. Dit heeft als voordeel ten opzichte van andere verbindingsmethodes (bijv. versmalling uiteinde tentstok of verlijmde verbindingsbuisjes) dat de tentstok zelf niet verzwakt op de verbindingspunten en dat de verbindingsbuisjes ook niet los kunnen raken, wat bij verlijmde buisjes wel kan gebeuren.

Een nadeel van het Pressfit systeem is dat het gewicht van de tentstokken enigszins toeneemt.

De firma DAC is producent van Pressfit tentstokken.

Featherlite

De term Featherlite is ook afkomstig van de tentstokproducent DAC.

DAC Featherlite

In plaats van een aparte korte verbindingsbuis te gebruiken om secties te verbinden, wordt één kant van de verbinding iets uitgezet en de andere kant iets versmald.

Featherlite aluminium tentstokken zijn nog tot 15% lichter dan ‘normale’ aluminium tentstokken van concurrenten met dezelfde sterkte.


Carbon tentstokken

Carbon tentstokken zijn super licht, lichter dan aluminium, en ook zeer prijzig. Alleen het grootste minpunt kan zijn dat carbon niet zo flexibel is als bijvoorbeeld aluminium, waardoor een carbon tentstok vrij snel zal breken onder extremere omstandigheden of verkeerde krachten.


Welke tentstokken moet ik kiezen?

De meeste trekkerstenten worden uitgevoerd met aluminium tentstokken, dus eigenlijk is er niet zoveel keuze. Wil je echt super licht reizen, dan kun je kiezen voor carbon. In alle andere gevallen is aluminium de beste keuze voor een lichtgewicht trekkerstent.

En glasvezel / glasfiber? Glasvezel werd vroeger vaker gebruikt, maar is tegenwoordig alleen nog in goedkope tenten te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.