Welke soorten tentdoeken worden gebruikt?

Één van de belangrijkste onderdelen van je nieuwe trekkerstent, is het tentdoek van de buitentent. Je kunt hierbij kiezen voor de materialen nylon of polyester. Daarnaast kan het tentdoek nog diverse extra’s bieden, zoals één of meerdere coatings, ripstop techniek en de dikte van het gebruikte tentdoek van de buitentent.


Nylon (polyamide) tentdoek

Nylon (door sommige merken wordt de term polyamide gebruikt) is een synthetisch materiaal met een zeer goede sterkte/gewichtsverhouding. De dunste nylon tentdoeken zijn net zo dun als een boterhamzakje, en toch sterk genoeg om flink op spanning te zetten. Wil je dus echt grammen besparen, dan is een nylon buitentent de juiste keuze.

Om deze dunne nylon tentdoeken nog iets bestendiger te maken tegen scheuren wordt vaak gebruik gemaakt van een verstevigende draad in de stof: ripstop nylon. Zie ook: Wat betekent ripstop?

Nylon is van zichzelf alleen niet voldoende waterdicht, dus een coating is nodig. Veel gebruikte coatings zijn siliconen coatings en polyurethaan coatings. Een coating zorgt er ook voor dat de nylon buitentent beter bestand is tegen UV straling. Lees hier meer over: Wat zijn tentdoek coatings?

Omdat nylon wat elastischer is, en meer vocht kan vasthouden dan polyester, zal een nylon buitentent eerder gaan hangen. Het kan nodig zijn om de tent even opnieuw aan te spannen bij regen en/of kou.


Polyester tentdoek

Polyester is ook een synthetisch materiaal met iets andere eigenschappen dan een nylon of polyamide buitentent. Het grootste verschil is het gewicht, polyester tentdoek is zwaarder dan een nylon tentdoek. Dit komt o.a. ook doordat polyester minder sterk is dan nylon, waardoor een polyester tentdoek dikker moet worden uitgevoerd om een voldoende sterkte te krijgen.

Een tent met een polyester buitentent is strakker op te zetten, omdat het materiaal minder elastisch is. Hierdoor zal het tentdoek ook minder snel gaan hangen bij regen of kou. De mindere elasticiteit maakt het polyester doek, ten opzichte van een nylon tentdoek, wel iets gevoeliger voor scheuren.

Ook polyester is van zichzelf niet voldoende waterdicht voor een tent, dus een siliconen of polyurethaan (PU) coating is nodig. Lees hier meer over: Wat zijn tentdoek coatings?


Welk materiaal buitentent moet ik nu kiezen?

Handig al die uitleg, maar welk materiaal moet ik nu kiezen? Kijk goed waar je de tent voor wilt gebruiken en wat belangrijk voor je is. De meeste tenten zijn van nylon, dus dat maakt de keuze misschien al iets makkelijker. In de meeste omstandigheden is nylon het beste materiaal voor een tentdoek van een (ultra) lichtgewicht trekkerstent.

Daarnaast is te verwachten dat een nylon tent (voorzien van een coating) langer mee gaat dan een polyester tent.

Zie onderstaand een overzicht van de verschillende eigenschappen van polyester en nylon tentdoeken:

Nylon (polyamide)

+ iets lichter van gewicht
+ betere sterkte/gewichtsverhouding
+ slijtvaster
+ kleiner pakvolume
– absorbeert meer vocht
– gaat sneller doorhangen
– gevoeliger voor UV straling

Polyester

+ tent is strakker op te zetten
+ droogt sneller
+/- minder elastisch
– minder sterk
– scheurt sneller


Dikte van het tentdoek

Bij de specificaties van het tentdoek staat ook altijd aangegeven wat de dikte van het tentdoek is, vermeld in Denier (D), bijvoorbeeld ‘Nylon – 40D’ of ‘Polyester – 75D’. Hoe hoger het getal hoe dikker de stof. En een dikkere stof is ook zwaarder en sterker.

Een dikkere buitentent gaat ook minder snel stuk, is minder gevoelig voor slijtage, en gaat dus onder normale omstandigheden langer mee dan een dunner tentdoek.

Een super dun tentdoek is bijvoorbeeld van nylon – 7D (Lofoten van Nordisk), dat is bijna nog dunner dan een boterhamzakje! En de polyester varianten gaan wel tot een dikte van polyester – 75D. Je kunt je voorstellen dat deze twee tentdoeken aardig wat verschillen in gewicht en sterkte.


Wat zijn tentdoek coatings?

Coatings zorgen er o.a. voor dat het tentdoek waterdicht wordt, dat het doek sterker wordt en dat het beschermd wordt tegen UV straling. Coatings kunnen zowel aan de buitenzijde als ook aan de binnenzijde worden toegepast. Welke coatings worden meestal gebruikt?

Siliconencoating

Tentdoek coating

Een siliconencoating wordt meestal toegepast op nylon, wat minder op polyester. Deze coating dringt helemaal door in de vezel van het tentdoek, waardoor er een waterdichte stof ontstaat. Daarnaast versterkt de coating ook het tentdoek, dat is nog een extra voordeel.

Siliconen zijn waterafstotend waardoor het water (regen/condens) makkelijk van het tentdoek afparelt. Dit heeft dan gelijk ook als nadeel dat het tentdoek minder makkelijk ademt, dus condens zal zich makkelijker gaan vormen aan de binnenzijde van het tentdoek.

Naden kunnen niet worden afgeplakt bij een siliconencoating omdat het materiaal te glad is. Doorgaans vormt dit geen probleem, en eventueel kunnen naden worden geseald met een specialer sealer voor gesiliconiseerde materialen.

Polyurethaan (PU) coating

Een PU coating is, in tegenstelling tot een siliconen coating, echt een laag die op het tentdoek wordt aangebracht. PU coatings worden toegepast op zowel nylon- als polyesterdoeken. Een PU coating is goedkoper dan een siliconencoating.

Een voordeel van een polyurethaan coating is dat het materiaal enigszins ademend vermogen behoudt. Dus condens aan de binnenzijde van de buitentent zal iets minder snel voorkomen dan bij een tent met siliconen coating.

Echter, het versterkt het tentdoek niet in die mate als bij een siliconen coating, en de coating zal onder invloed van UV straling na verloop van tijd afbreken.


Wat betekent ripstop nylon of ripstop polyester?

Tentdoek ripstop

Ripstop tentdoeken zijn stoffen met een speciale draadversteviging om de stof sterker te maken en de scheurweerstand te vergroten. Bij het weven wordt om de zoveel millimeter een sterkere draad geweven. De stof krijgt hierdoor een geruit uiterlijk.

Deze sterkere draad is iets zwaarder dan de normale draad, echter het verschil is minimaal. En sommige tentdoeken zijn zo dun, zonder ripstop zouden deze veel te snel scheuren.

De tenten op Alle-tenten.nl hebben allemaal een ripstop (nylon of polyester) tentdoek.

Eén gedachte over “ Materialen tentdoeken

  1. Wat een hoop nuttige info staat er op de website, iets dat ik wel mis bij de winkels. Ik krijg vaak te horen dat tent A of B beter is, maar exact uitleggen waarom dat lukt ze tegenwoordig niet meer.
    Dank voor de info, ik kan weer verder met zoeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.