De juiste lichtgewicht trekkerstent kiezen

Welke lichtgewicht trekkerstent je het best kunt aanschaffen hangt van een aantal factoren af, die voor iedereen verschillend zullen zijn.

Belangrijk is dat je een goed overzicht voor jezelf hebt welke factoren voor jou het belangrijkst zijn. De onderstaande vragen kun je meenemen in je overwegingen.

Als je eenmaal een complete lijst met wensen en eisen hebt, kijk dan in het overzicht van alle tenten, welke tent het best bij je wensen aansluit. Het zal misschien lastig zijn om een tent te vinden die echt overal 100% aan voldoet, dus probeer prioriteiten te stellen, wat vind je echt het belangrijkst?


1. Voor hoeveel personen moet de tent geschikt zijn?

Deze vraag is meestal vrij makkelijk te beantwoorden. Let er wel op dat als je alleen of met z’n tweeën gaat, dat sommige 1- en 2-persoonstentjes ook echt precies voor 1 of 2 personen zijn. Het kan dus vrij krap zijn in de (slaap)tent.

Zeker als je ook nog bagage kwijt moet. Hou rekening met je grote wandelrugzak of fietstassen (meestal 4 of 5 stuks per fiets). En ga je met de motor, je motorpak, laarzen, helm en motortassen nemen ook aardig wat ruimte in beslag.


2. Wat is het maximale (tent)gewicht wat iedere persoon mee kan nemen?

wandelaar rugzak

Vergis je niet in het gewicht wat je mee moet dragen. Als je een lichtgewicht trekkerstent zoekt voor een wandelvakantie dan is gewicht extra belangrijk, want je moet alles op je rug dragen.

Voor wandelvakanties ga je dus het liefst voor zo licht mogelijk wat binnen je budget past. Zogenaamde ultra lichtgewicht tenten (vaak met de letters ‘UL’ in de naam) zijn het lichtst in gewicht. Hou een maximaal gewicht van 1,5kg tent per persoon aan.

Bij fietsvakanties kun je iets meer gewicht meenemen, want het gewicht hangt aan je fiets in plaats van aan je rug. Hou bij fietsen een gewicht van maximaal 3kg tent per fiets aan. Maar minder is natuurlijk beter, zeker als je in een bergachtige omgeving gaat fietsen.

En voor motorreizen is vaak het pakvolume belangrijker dan het gewicht, omdat motorkoffers snel vol zitten. En het gewicht is natuurlijk ook belangrijk want er geldt een maximaal gewicht wat in de koffers kan en/of achterop gebonden kan worden. Let dus goed op deze maten en gewichten als je een trekkerstent zoekt voor een motorvakantie.


3. Hoeveel bagage wil je kwijt in de (binnen)tent?

Een flinke wandelrugzak of fietstassen (vaak 4 tot 5 stuks per persoon) nemen veel ruimte in beslag in de tent. En je wilt deze ook niet altijd in de buitentent laten liggen.

Als je in je eentje op vakantie gaat, wandelen of fietsen, dan heb je eigenlijk een lichtgewicht tent voor 2 personen nodig. Zo heb je binnen voldoende ruimte om je bagage kwijt te kunnen.


4. Welke weersomstandigheden verwacht je?

De meeste trekkerstenten zijn geschikt voor 3-seizoenen, dat wil zeggen, voorjaar, zomer en herfst. En kunnen de meeste weersomstandigheden prima aan, regen, wind etc. De UV straling van de zon is wat minder goed voor je tentdoek, maar wel goed voor je vakantiestemming!

De 4-seizoens tenten zijn geschikt voor extremere weersomstandigheden, zoals sneeuw, hagel, veel wind etc.

In de meeste gevallen kun je dus waarschijnlijk voor een standaard 3-seizoens tent kiezen.


5. Wil je in de tent kunnen koken?

Mocht je in de tent willen koken, omdat je bijvoorbeeld slecht weer verwacht, let er dan bij de aanschaf op dat je iets meer ruimte in je tent hebt. Of de mogelijkheid hebt om een luifeltje te maken, eventueel met een extra lichtgewicht tarp.


6. Wil je binnen kunnen zitten?

Tent hoogte

Verwacht je slecht weer, dan kan het prettig zijn om binnen iets meer ruimte te hebben, zodat je een beetje je kont kunt keren als je (verplicht) binnen moet zitten. Hou dan dus ook de hoogte van je nieuwe trekkerstent in de gaten.

Een hoogte van 1 meter is eigenlijk wel het minimum om een beetje behoorlijk (op de grond, slaapmatje, etc) te kunnen zitten.


7. Hoeveel ingangen moet de tent hebben?

Als je met 2 of meer personen in één tent zit, dan kan een extra uitgang heel prettig zijn. Vooral voor een eventuele nachtelijke toiletgang. Enig nadeel van een extra doorgang is dat het wat minder gunstig is voor het totaalgewicht van de tent.


8. Wat is het budget?

Heb je al je wensen bij elkaar, dan is het nu als laatste belangrijk dat je je budget bepaalt. Heb je een onbeperkt budget, dan heb je iets meer keuze dan bij een kleiner budget. Maar met een beetje creativiteit en flexibiliteit kom je een heel eind!

Tot slot kun je nog een pagina van Vaude raadplegen, zij hebben nog wat extra aspecten genoemd die van invloed kunnen zijn op je tentkeuze en een leuke ‘Tent Guide’: Vaude – The Right Tent

Heel veel plezier bij het uitzoeken van je nieuwe (ultra) lichtgewicht trekkerstent. En mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, stuur ons dan gerust een berichtje via de contactpagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.